Wil's Homepage

linux- dwbanner

Wat is Linux?

Linux is een besturingssysteem voor computers. Het zorgt ervoor dat de hardwarecomponenten, printers, etc. en de diverse softwareprogramma’s doen wat u wilt. Niet helemaal bij toeval heeft het veel weg van het professionele besturingssysteem Unix.

Linus Torvalds, Fins informaticus, begon met de ontwikkeling van Linux

Linux is gebaseerd op een filosofie die zegt dat software en ideeën vrij gedeeld moeten kunnen worden. Het is vrij beschikbaar voor iedereen en iedereen mag het uitbreiden – met als enige echte verplichting om – als men de software doorgeeft of verkoopt – de verbeteringen weer met iedereen te delen. Dit soort software noemt men vrije software of ook wel open (broncode) software (Open Source). Hier dient wel opgemerkt worden dat veranderingen niet zomaar in de officiële software terechtkomt. Alle voorstellen worden eerst uitgebreid getest.
Tegenwoordig wordt 70% va het werk betaald. Daarbij gaat Red Hat aan kop met 11,2 procent van alle wijzigingen, gevolgd door Novell met 8,9 procent, IBM met 8,3 procent, Intel met 4,1 procent en de Linux Foundation met 3,5 procent. Maar er is een ‘long tail’ van bedrijven die niet veel, maar wel hele belangrijke wijzigingen hebben aangebracht. (bron: Webwereld.nl, 2008)

Linux werkt op heel veel verschillende systemen: hele oude, kleine pc’s (bv 16 MB 233 MHz), op servers zoals die van Google (vele miljarden opdrachten per dag) , op supercomputers zoals MareNostrum van IBM (40 teraflops, 40.000 miljard berekeningen per seconde) en de Space Exploration Simulator van de NASA. En mobiele telefoons en dergelijke moeten we vooral niet vergeten! Vanwege zijn betrouwbaarheid wordt Linux dan ook veel gebruikt in bedrijven op zogenaamde servers: grote systemen met gedeelde toepassingen die op de achtergrond draaien.

Ook op de desktop is Linux (net als de Mac) een goed alternatief, al draaien de meeste van de Nederlandse desktopcomputers het Windows besturingssysteem. Door de gegroeide situatie weten veel mensen, en met name jongeren, niet beter en vragen zich ook niet af of er een keuze is. Daardoor is een mono-cultuur ontstaan met alle negatieve punten die daarbij horen. Onder andere is het lastig om een pc zonder Windows te kopen en zal Linux vaak apart geïnstalleerd moeten worden naast of in plaats van het meegeleverde Windows.

Linux – ook wel GNU/Linux – wordt verspreid als onderdeel van Linux-distributies. Men zegt ook wel distro of Linux (“Ik heb Linux geïnstalleerd.”). Een distro maakt van die computermotor een werkend systeem door er een groot aantal applicaties omheen te bouwen. Enkele samenstellers van goede distro’s zijn Ubuntu, Fedora, Suse, Mandriva,Pardus, Knoppix, maar er zijn er nog vele andere zoals u hier ziet. Een bijzondere distro is Android wat door Google is gemaakt voor mobieltjes en Tablet pc’s (iPad). Naast een uitgebreide keus in programma’s zoals tekstverwerkers en webbrowsers krijgt u er van uw Linux-distributie ook spelletjes en toepassingen voor het opnemen, bewerken en afspelen van audio en video bij. En voor ontwikkelaars is er een heel grote gereedschapskist vol programma’s voor het schrijven en testen van software.