Wil's Homepage

phoca_thumb_l_0496-1024Ferth 1973

Op 12 juni 1973 om 12.00 in de middag vertrokken twee schepen van de Koninklijke Marine Hr. Ms. Van Galen en Hr. Ms. Limburg van steiger 23-noord in Den Helder voor een reis, die meer dan zes maanden zou duren en de opvarenden over alle wereldzeeën zou voeren.   

De opdracht die we hadden gekregen, luidde “oefenen, tesamen met de Royal Navy, vlagvertoon en Holland promotie”,  een eervolle opdracht, welke, naar later zou blijken, ons alle veelvuldig in aanraking bracht met collega’s van buitenlandse marines en – in de bezochte landen – met andere culturen. Culturen, als in Sri Lanki en Perzië die we tot dan slechts van horen zeggen of uit de schoolboekjes kenden.    Sydney

Hr. Ms. Van Galen en Hr. Ms. Limburg werden ingedeeld in de Britse “Far East Deployment Group” (TG 321.1) als Task Unit 321.1.2, een situatie die echter slechts tijdens een deel van de reis bestond, daar ook een deel van de reis zelfstandig werd geopereerd door beide schepen. Er werd veel geoefend en vaak hard gevaren, hetgeen resulteerde in de benaming “Far East Racing Team” voor beide schepen, die het daarbij behorende embleem trots op hun schoorstenen voerden.   

Aan vele oefeningen werd deelgenomen, zoals Holindo Satu met de Indonesische marine en Longex 73 en Westward Ho met de Australische-, Nieuw-Zeelandse- en Amerikaanse marine. De bezoeken aan sommige landen, zoals Australië en Indonesië zullen als hoogtepunten in ons leven in de herinnering gegrift blijven.